Jeg har i løbet af det sidste års tid forsøgt mig nogle gange med at koge karameller. Jeg ville oprindeligt lave fudge. Det lykkedes ikke i første forsøg, til gengæld fik jeg nogle gode hårde karameller. Anden gang lykkedes det mig at lave fudge, men så fandt jeg ud af, at jeg bedre kunne lide de hårde karameller. Tredje gang mislykkedes det fuldstændigt og karamellerne blev grynede. Indtil det her tidspunkt havde jeg lavet dem efter en opskrift med kondenseret mælk, men pga blandet succes bestemte jeg mig for at afprøve en ny opskrift med fløde.
To gange er det nu lykkedes mig at lave hårde karameller med nødder efter den her opskrift fra Arla, og nej hvor er de gode. Jeg putter højst 2 dl nødder i, og de kan sagtens udelades. Karamellen i sig selv smager glimrende. Jeg har også brugt mørk sirup og rørsukker -mest fordi det nu engang var det jeg havde på lager.
Med hensyn til fremgangsmåden er jeg nået frem til, at karamellen skal passe sig selv og kun røres i et par gange. Det skal koge og efter ca 30 min passer det med de 130-135 gr. som giver hårde karameller. Jeg er den lykkelige ejer af et sukkertermometer, så når det viser over 134 gr. slukker jeg for blusset og putter smør og nødder i. Rører rundt til smørret er smeltet og hælder det over på bagepapir med det samme. Det sidste karamel, som ikke kan komme ud af gryden, fordi det er temmelig tungt at holde en Le Creusset gryde i en hånd, skal selvføgelig ikke gå til spilde. Tag i stedet en masse teskeer, skrab dem i gryden en af gangen og læg dem til køling. Og så kan man tage en karamel-ske til en kop kaffe eller te -mums.
To gange er det nu lykkedes mig at lave hårde karameller med nødder efter den her opskrift fra Arla, og nej hvor er de gode. Jeg putter højst 2 dl nødder i, og de kan sagtens udelades. Karamellen i sig selv smager glimrende. Jeg har også brugt mørk sirup og rørsukker -mest fordi det nu engang var det jeg havde på lager.
Med hensyn til fremgangsmåden er jeg nået frem til, at karamellen skal passe sig selv og kun røres i et par gange. Det skal koge og efter ca 30 min passer det med de 130-135 gr. som giver hårde karameller. Jeg er den lykkelige ejer af et sukkertermometer, så når det viser over 134 gr. slukker jeg for blusset og putter smør og nødder i. Rører rundt til smørret er smeltet og hælder det over på bagepapir med det samme. Det sidste karamel, som ikke kan komme ud af gryden, fordi det er temmelig tungt at holde en Le Creusset gryde i en hånd, skal selvføgelig ikke gå til spilde. Tag i stedet en masse teskeer, skrab dem i gryden en af gangen og læg dem til køling. Og så kan man tage en karamel-ske til en kop kaffe eller te -mums.
Kommentarer