Det regner, så det er suppevejr. En af mine absolutte favoritter i den kategori er den koreanske doenjang jjigae. Jeg er efter en del afprøvning og research kommet frem til min egen version. Udgangspunktet er den her opskrift fra Aaron and Claire https://aaronandclaire.com/doenjang-jjigae-korean-soybean-paste-stew/, men med mine egne modifikationer. Og får man lyst til at gå på opdagelse i det koreanske køkken, kan jeg anbefale deres Youtube kanal med mange hurtige, simple og virkelig gode koreanske retter.
Opskriften kræver en tur i en asiatisk butik for at finde 2 ingredienser, som ikke kan erstattes med andet.
Doenjang (된장) som er en fermenteret sojabønnepasta og gochugaru (곶추가루) som er koreanske chili flakes og smager anderledes (og bedre) end andre chili varianter. Det er blevet min go to chili til alt.
Doenjang jjigae 된장 찌개
1-2 forårsløg
1/2-1 løg eller 1-2 skalotteløg
3 fed hvidløg hakket
1-2 Shitake svampe - jeg bruger de tørrede i skiver og udbløder det i kogende vand først. Andre svampe kan også bruges.
1 kartoffel i tern eller evt. daikon
1/2 squash i tern
200 g tofu - jeg kan bedst lide den faste af slagsen, så den bruger jeg.
1 l vand
5 spsk doenjang
1/2 - 1 spsk gochugaru (mindre hvis man ikke er så glad for chili)
1/2 spsk dasida (oksebouillon pulver, så alm bouillonterning kan fint bruges)
Evt. ris til servering.
Svits forårsløg og løg i olie i en gryde, tilsæt hvidløg. Tilsæt resten af ingredienserne men vent med squash og tofu, da de ikke skal koge så længe. Kog til kartoflerne næsten er færdige og tilsæt squash. Smag til med mere doenjang. Når det hele er klart tilsættes tofuen og giv det et halvt minut, og så er det spisetid. Jeg plejer at tage lidt kogt ris op i en spiseskål og hælde suppen med fyld over. En rest kolde ris fra dagen før virker glimrende, og de behøver ikke at varmes op inden - det klarer suppen. Som alt andet i suppekatogorien smager det også godt om ikke bedre dagen efter.
Kommentarer