Gå videre til hovedindholdet

Har jeg virkelig skrevet det?

Jeg googlede mig selv her til aften -det skal man jo gøre engang imellem, så man ved, hvad der kommer frem, når en eventuel ny arbejdsgiver gør det samme -ikke at jeg kigger efter nyt job.

Til min store overraskelse dukkede et debatindlæg fra Jyllands Posten op. Det er fra januar 2001, og jeg har absolut ingen erindring om, at jeg har skrevet det. Mit navn og min daværende adresse er dog på indlægget, og det lyder som noget jeg kunne have skrevet, så det har jeg nok. I tilfælde af at linket på et tidspunkt bliver forældet, så kommer indlægget her:

Brug for filosofikum
DET UNDRER mig, at Erik Frøkjær og Peter Naur i kronikken 17/1 faktisk giver udtryk for, at de nye studerende er i fare for indoktrinering med indførelsen af et filosofikum.

De skriver, at et filosofikum vil »tjene til forblændelse og vildførelse af unge mennesker, som endnu ikke selvstændigt har tilegnet sig viden og erfaringer til effektivt at være kritiske over for alt det indbildske og opstyltede sludder, de vil få smidt i hovedet.«

Dette, mener jeg, er en grov undervurdering af de studerendes intelligens. I min daglige gang på universitetet oplever jeg ikke mange nikkedukker, der godtroende tror på alt. Der er tale om en stor spørgelyst, hvis man umiddelbart ikke kan få tingene til at hænge sammen.

Hvis Frøkjær og Naur mener, at de kan indoktrineres, så har de netop brug for et filosofikum. Et filosofikums vigtigste opgave er jo, at man gennem et kendskab til diverse filosofiske og videnskabelige retninger opnår en metodisk og kritisk sans, og kun derved kan man undgå de kinesiske tilstande, som Frøkjær og Naur bruger som skræmmebillede.

Her næsten 15 år senere synes jeg, at det lyder meget fornuftigt, men jeg kan godt frygte, at det ikke længere forholder sig sådan på dagens universitet. Jeg er nemlig ikke sikker på, at voksne curlingbørn, konkurrencestat og fremdriftsreform har gjort noget som helst godt for studerendes evne til at tage kritisk stilling og danne en mening selv. Hvor er jeg dog både glad og taknemmelig for, at jeg gik på universitetet på et tidspunkt, hvor der var plads til fordybelse og sidespring uden for pensum -det gjorde uddannelsen og dannelsen bedre.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Tale, ikke snakke?

Jeg stod tidligt op i morges og læste derfor dagens Politiken grundigt over et Hopperkrus kaffe (mit favorit krus på ca. 4,5 dl og med Hoppers Nighthawk udenpå -deraf navnet). En af mine absolutte favoritter i den danske anmelderstand Kim Skotte havde været til koncert med Peter Sommer. Jeg var ikke nået langt ind i anmeldelsen, før jeg faldt over følgende formulering om sangen Valby Bakke: "et solidt radiohit med sin lune jydekrog af en sang om at tale, ikke snakke." De fleste der har hørt sangen ved, at det ikke lige er det, Peter Sommer synger. I sangen hedder det: "at snakke, ikke tale bare snakke, som man gør det vest for Valby Bakke." Nu har jeg stor tiltro til Kim Skotte, så jeg begyndte jo straks at spekulere på, om det var en fejl eller om det var helt bevidst, at han havde vendt teksten om i anmeldelsen. Efter et par timers spekuleren, bestemte jeg mig for at skrive en mail til Skotte og spørge ham. Og den lød som følger: Kære Kim Skotte Jeg har nu brugt ...

Sygemad -Hyldebærsuppe med kold risengrød

Jeg har været mere eller mindre syg i lidt over en uges tid -hoster, har ondt i halsen og er træt. Når jeg er syg eller har ondt i halsen sætter det sig på mine smagsløg. Der hvor det bliver mest tydeligt for mig er, at jeg mister lysten til kaffe, og mælk kan jeg overhovedet ikke have. Til gengæld bliver jeg storbruger af solbær saftevand, varm kakao og te. Dertil kommer selvfølgelig en mængde bolsjer og lakridser til halsen. Maden består typisk af suppe i mit tilfælde typisk nudelsuppe eller en hjemmelavet karrysuppe, ristet brød, pizza og toast. Det er som regel hvad jeg kan overskue. For en af de største ulemper ved at bo alene er, at der ikke er nogen til at handle og lave mad til en, når man er syg. Da jeg boede hjemme hos far og mor, fik den syge altid lov til at bestemme, hvad aftensmaden skulle stå på. Det betød også ofte suppe, som regel dog af den gode gammeldags slags, men der kunne også sagtens snige sig lasagne eller andet med på sygemenuen. Men må ærligt ind...

Lidt flere Tidsrejsen spekulationer

Der er desværre kun to afsnit tilbage af årets julekalender Tidsrejsen, og jeg har her på falderebet lige et par sidste spekulationer, inden vi får slutningen. Indtil videre har mit sidste indlæg vist sig at holde stik. Sofie er i hvert fald lige taget til 2044 for at befri Dixie. Om de ender med at decideret ødelægge gyroen er jeg ikke helt sikker på, men de stopper i hvert fald med tidsrejseriet. Undervejs her i december har der været diverse diskussioner om, hvem de forskellige fremtidspersoner er. Der har været bred enighed om, at Agent Sort er Sofie. Hvilket allerede har vist sig at være rigtigt, og Sofie har selvfølgelig ikke lyst til at ende sådan, så aktion befri Dixie er sat i gang. De største spekulationer har dog været om Sølvræven, som bogstaveligt talt også er vist som en nøglefigur. Hvem er han? En af teorierne går på, at han er en fremtidig Dixie. Det kan jeg nu ikke få til at passe med det, der er blevet sagt. Specielt scenen hvor Dixie opsøger Sølvræven i fængslet....