Gå videre til hovedindholdet

Hunger Games


Jeg var i biografen forleden for at se Hunger Games: Mockingjay -Part 2 den sidste i serien. Det var en god film, og som boglæser gik jeg glad ud af biografen. Scenen herover er en af mine favoritter fra filmen. I dag læste jeg så en længere artikel på Entertainment Weekly http://www.ew.com/article/2015/11/24/mockingjay-part-2-book-movie om hvorfor filmen ikke lever op til bogen. Det fik mig til at tænke lidt nærmere over mit forhold til både filmene og bøgerne, og hvordan jeg generelt har det med adaptations.

Jeg fik bøgerne i fødselsdagsgave et par måneder, før den første film havde premiere i biografen. Jeg slugte dem råt på 2 dage. Det år havde jeg ingen planer nytårsaften og fik heller ikke set Dronningens nytårstale, fordi jeg var fuldstændig opslugt af bøgerne og ikke kunne lægge dem fra mig. Vi var samtidig tæt på filmpremieren, så jeg vidste, hvem der spillede hvilke roller og har således aldrig set andre for mig i rollerne. Det gælder selvfølgelig kun den første film -de personer som bliver introduceret senere har jeg haft et andet billede af inde i mit hoved. Når jeg siger et andet billede, så skal det siges, at det ikke er alle karakterer i bøger, som jeg får et klart billede af i mit hoved, når jeg læser bøger. Det skal dog siges, at da castingen til de senere film blev offentliggjort var Finnick, Joanna og Madge præcis som jeg havde forestillet mig, hvorimod Beetee og Plutarch så anderledes ud. Efter at have set dem i rollerne har de langsomt overtaget billedet i mit hoved, når jeg læser bøgerne. Det samme skete fx med Harry Potter og Games of Thrones -de personer jeg så på skærmen erstattede billederne i mit hoved.

For mig sker der en sammenblanding mellem bog og film, når det gælder personerne, men denne sammenblanding kan også ses i mit forhold til handlingen. Når jeg ser et nærbillede af Katniss i filmen, så ved jeg, hvad hun tænker for det har jeg læst i bogen. Når jeg ser filmen har jeg hele tiden bogen i baghovedet, som kilde til ekstra information. Samtidig giver filmen mig nye billeder til handlingen i bogen med en større detaljerigdom end min fantasi ofte kan klare i læsningens fart. Bog og film kommer for mig til at supplere hinanden, og jeg har svært ved at skelne dem ad. Jeg kan godt pege på ting, som ikke er med i filmen eller de scener som er tilføjet, som ikke er i bogen, men dybest set bliver der for mig tale om en samlet historie. Jeg kan huske, at jeg engang omtalte Harry Potter filmene som en forkortet illustreret udgave af bøgerne -det tror jeg er meget rammende for mit forhold til adaptations generelt i de tilfælde, hvor jeg har læst bøgerne.

Derfor var det interessant for mig at læse ovennævnte artikel, hvor der netop laves en analyse af film og bog hver for sig og på den baggrund kan jeg faktisk godt følge, at filmen skuffer i forhold til bogen. Der er nogle vældig interessante pointer, så jeg vil opfordre folk til at læse artiklen. En væsentlig forskel er selvfølgelig at bogen er noget voldsommere -den skulle ikke leve op til en PG-13 rating af økonomiske årsager. Det får også konsekvenser for hovedbudskabet, hvis man kun har set filmene. Jeg har som sagt svært ved at skille dem ad, men en af grundene til at jeg har set filmene og læst bøgerne ind til flere gange i løbet af de sidste 4 år, og nok bliver ved med i mange år fremover, er at det er en væsentlig fortælling om krig, terror, medier og underholdning. Som al god scence fiction siger den en masse om den nutid vi lever i, og det er ikke et kønt billede, der bliver malet i Hunger Games. Det kan godt være, at Suzanne Collins skrev bøgerne til YA publikum, men det er relevant læsning også for voksne, hvilket er en stor del af grunden til både bøgernes og filmenes succes. Det er sikkert også grunden til, at filmene har en hel stjerneparade af skuespillere i større biroller, hvilket man ikke normalt ellers ser i den genre.

Jeg vil derfor anbefale alle at se filmene -de er gode. Men jeg vil i endnu højere grad anbefale at læse bøgerne. Det er grum og fængslende læsning, og så er de fortalt i jeg-form set fra Katniss' synspunkt, hvilket gør dem endnu mere interessante. Som læser får man et helt unikt indblik i hendes tanker, frygt, usikkerhed, følelser, vrede, håbløshed og fightervilje. Det er i mine øjne en af de mest interessante helteroller, der nogensinde er skrevet.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Tale, ikke snakke?

Jeg stod tidligt op i morges og læste derfor dagens Politiken grundigt over et Hopperkrus kaffe (mit favorit krus på ca. 4,5 dl og med Hoppers Nighthawk udenpå -deraf navnet). En af mine absolutte favoritter i den danske anmelderstand Kim Skotte havde været til koncert med Peter Sommer. Jeg var ikke nået langt ind i anmeldelsen, før jeg faldt over følgende formulering om sangen Valby Bakke: "et solidt radiohit med sin lune jydekrog af en sang om at tale, ikke snakke." De fleste der har hørt sangen ved, at det ikke lige er det, Peter Sommer synger. I sangen hedder det: "at snakke, ikke tale bare snakke, som man gør det vest for Valby Bakke." Nu har jeg stor tiltro til Kim Skotte, så jeg begyndte jo straks at spekulere på, om det var en fejl eller om det var helt bevidst, at han havde vendt teksten om i anmeldelsen. Efter et par timers spekuleren, bestemte jeg mig for at skrive en mail til Skotte og spørge ham. Og den lød som følger: Kære Kim Skotte Jeg har nu brugt ...

Sygemad -Hyldebærsuppe med kold risengrød

Jeg har været mere eller mindre syg i lidt over en uges tid -hoster, har ondt i halsen og er træt. Når jeg er syg eller har ondt i halsen sætter det sig på mine smagsløg. Der hvor det bliver mest tydeligt for mig er, at jeg mister lysten til kaffe, og mælk kan jeg overhovedet ikke have. Til gengæld bliver jeg storbruger af solbær saftevand, varm kakao og te. Dertil kommer selvfølgelig en mængde bolsjer og lakridser til halsen. Maden består typisk af suppe i mit tilfælde typisk nudelsuppe eller en hjemmelavet karrysuppe, ristet brød, pizza og toast. Det er som regel hvad jeg kan overskue. For en af de største ulemper ved at bo alene er, at der ikke er nogen til at handle og lave mad til en, når man er syg. Da jeg boede hjemme hos far og mor, fik den syge altid lov til at bestemme, hvad aftensmaden skulle stå på. Det betød også ofte suppe, som regel dog af den gode gammeldags slags, men der kunne også sagtens snige sig lasagne eller andet med på sygemenuen. Men må ærligt ind...

Lidt flere Tidsrejsen spekulationer

Der er desværre kun to afsnit tilbage af årets julekalender Tidsrejsen, og jeg har her på falderebet lige et par sidste spekulationer, inden vi får slutningen. Indtil videre har mit sidste indlæg vist sig at holde stik. Sofie er i hvert fald lige taget til 2044 for at befri Dixie. Om de ender med at decideret ødelægge gyroen er jeg ikke helt sikker på, men de stopper i hvert fald med tidsrejseriet. Undervejs her i december har der været diverse diskussioner om, hvem de forskellige fremtidspersoner er. Der har været bred enighed om, at Agent Sort er Sofie. Hvilket allerede har vist sig at være rigtigt, og Sofie har selvfølgelig ikke lyst til at ende sådan, så aktion befri Dixie er sat i gang. De største spekulationer har dog været om Sølvræven, som bogstaveligt talt også er vist som en nøglefigur. Hvem er han? En af teorierne går på, at han er en fremtidig Dixie. Det kan jeg nu ikke få til at passe med det, der er blevet sagt. Specielt scenen hvor Dixie opsøger Sølvræven i fængslet....