Gå videre til hovedindholdet

Rårup - Garding. Tur, retur.

Jeg er er i gang med en mindre søndagsoprydning i mine papirer, hvilket også gælder dem på computeren. For at være helt ærlig, så overspringshandler jeg helt vildt, burde nemlig forberede mig til mundtlig eksamen på tirsdag. Jeg tager mig sammen, når jeg er færdig med det her indlæg. Anyways i min dokument gennemgang faldt jeg over følgende. Det er en artikel, som jeg skrev for et par år siden til Rårup Skoles 75? års jubilæumsskrift. Da det sidste indlæg også handlede om Tyskland, så var det jo meget passende, at min beretning om udveksling med en tysk klasse kommer her:



I foråret 1989 blev der en dag i klassen delt breve ud til os, som skulle være med til udveksling med skolen i Garding i Tyskland. Værs’go’  her er et brev fra den, som skal bo hos dig, og som du skal bo hos i Garding. ’Min’ tysker hed Andrea, og i brevet skrev hun lidt om sig selv, og der var et billede med. Vi skrev og sendte breve retur. I min klasse var vi så high-tech, at vi lavede en video, hvor vores hus var filmet udefra, og vi blev filmet siddende på en stol på scenen i festsalen, hvor vi fortalte om os selv. Redigeringen foregik ved at spole tilbage på båndet og optage over – det lyder gammeldags i dag, men i 89 var PC’en og andre digitale medier ikke kommet frem endnu.
Så kom dagen endelig, hvor bussen fra Garding ankom til Rårup. Heldigvis gjorde billederne, at vi nemt fandt hinanden. Vi var på forhånd blevet advaret om, at tyskerne ikke kunne ret meget engelsk, så vi blev nødt til at snakke tysk. Det viste sig at være helt rigtigt. Andreas engelsk var væsentlig dårligere end mit tyske, så vi snakkede tysk sammen.
Jeg husker egentlig ikke så meget fra den uge, hvor jeg havde besøg. Vi var på tur til Den Gamle By i Århus. En af aftenerne tilbragte Stenderup-folkene og deres tyskere hjemme hos mig, hvor vi så fodboldlandskamp. Andrea var noget forbløffet over, at en pige (hvilket vil sige jeg) kunne gå så højt op i fodbold, at hun råber foran fjernsynet. Vi danskere var til gengæld noget forbløffede over, at tyskerne ikke gik i bad efter en gymnastiktime, og generelt kun gik i bad et par gange om ugen. Men bortset fra småting, så var danskere og tyskere jo egentlig ikke så forskellige alligevel.

Efter sommerferien var det så blevet vores tur til at komme på besøg i Tyskland. Det var ikke uden nervøsitet at jeg tog af sted. Det her var noget helt andet end en hyttetur, hvor man er sammen med klassen og sine lærere. At være alene i en tysk familie, som ikke kan engelsk. Og hvad med maden? Hvis jeg nu ikke kan li’ det, hvad gør jeg så?
Det gik heldigvis fint. Andreas forældre var meget flinke og tog godt imod mig. De kunne ikke et ord engelsk, var meget snakkesalige, og de snakkede hurtigt, men efter et par ”langsam, bitte” og ”noch einmal, bitte” blev det nemmere.
Vi tilbragte det meste af tiden dernede med de andre tyskere og danskere. En dag var vi i almindelig tysk skole. Det var noget mere formelt end i Danmark. En dag var vi rundt på halvøen Eiderstedt, hvor Garding ligger. Et helt andet landskab end det vi kendte hjemmefra. Meget fladt og ikke skyggen af noget som vi i Rårup og omegn ville kalde en bakke. Og så var vi på tur til Slesvig.
Om aftenen mødtes vi rundt omkring i byen, hvis der ikke var noget officielt program. En af aftnerne var vi på den lokale knejpe, og nej det var ikke for at drikke øl. Det havde tyskerne ikke prøvet endnu. Knejpen var bare et af de steder, hvor man kunne mødes og snakke og drikke en sodavand, så der var ikke noget usædvanligt i det.
Og så var der jo lige det der med maden. For en kræsenpind som mig gik det over al forventning, ind til det sidste måltid, jeg skulle have hjemme ved Andrea. Her havde hendes mor lavet et rigtig godt, tysk måltid mad. Hjemmelavede pølser og sauerkraut. Hun var i så godt humør, at jeg ikke kunne få mig selv til at fortælle hende, at jeg ikke kan lide og får kvalme af at spise pølser. Sauerkraut var til gengæld væsentligt bedre end jeg havde forstillet mig, så med masser af sauerkraut og megen viljestyrke lykkedes det mig at få spist de to pølser, som var lagt på min tallerken, at holde kvalmen nede og bevare den gode stemning ved bordet.
Alt i alt var det en rigtig god oplevelse at være med til udvekslingen med Garding. Det var sjovt at lære nogle tyskere at kende, at få lov til at bo hos dem og få et lille indblik i deres levevis. Vi fandt ud, at på nogen punkter er der forskel på os og tyskere, og på andre er vi ikke så forskellige. At de egentlig er meget flinke de der tyskere. Og at vi sagtens kunne klare os i et andet land, i en anden familie med et andet sprog i en lille uges tid. Og så fik vi snakket tysk, masser af tysk.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Tale, ikke snakke?

Jeg stod tidligt op i morges og læste derfor dagens Politiken grundigt over et Hopperkrus kaffe (mit favorit krus på ca. 4,5 dl og med Hoppers Nighthawk udenpå -deraf navnet). En af mine absolutte favoritter i den danske anmelderstand Kim Skotte havde været til koncert med Peter Sommer. Jeg var ikke nået langt ind i anmeldelsen, før jeg faldt over følgende formulering om sangen Valby Bakke: "et solidt radiohit med sin lune jydekrog af en sang om at tale, ikke snakke." De fleste der har hørt sangen ved, at det ikke lige er det, Peter Sommer synger. I sangen hedder det: "at snakke, ikke tale bare snakke, som man gør det vest for Valby Bakke." Nu har jeg stor tiltro til Kim Skotte, så jeg begyndte jo straks at spekulere på, om det var en fejl eller om det var helt bevidst, at han havde vendt teksten om i anmeldelsen. Efter et par timers spekuleren, bestemte jeg mig for at skrive en mail til Skotte og spørge ham. Og den lød som følger: Kære Kim Skotte Jeg har nu brugt ...

Sygemad -Hyldebærsuppe med kold risengrød

Jeg har været mere eller mindre syg i lidt over en uges tid -hoster, har ondt i halsen og er træt. Når jeg er syg eller har ondt i halsen sætter det sig på mine smagsløg. Der hvor det bliver mest tydeligt for mig er, at jeg mister lysten til kaffe, og mælk kan jeg overhovedet ikke have. Til gengæld bliver jeg storbruger af solbær saftevand, varm kakao og te. Dertil kommer selvfølgelig en mængde bolsjer og lakridser til halsen. Maden består typisk af suppe i mit tilfælde typisk nudelsuppe eller en hjemmelavet karrysuppe, ristet brød, pizza og toast. Det er som regel hvad jeg kan overskue. For en af de største ulemper ved at bo alene er, at der ikke er nogen til at handle og lave mad til en, når man er syg. Da jeg boede hjemme hos far og mor, fik den syge altid lov til at bestemme, hvad aftensmaden skulle stå på. Det betød også ofte suppe, som regel dog af den gode gammeldags slags, men der kunne også sagtens snige sig lasagne eller andet med på sygemenuen. Men må ærligt ind...

Lidt flere Tidsrejsen spekulationer

Der er desværre kun to afsnit tilbage af årets julekalender Tidsrejsen, og jeg har her på falderebet lige et par sidste spekulationer, inden vi får slutningen. Indtil videre har mit sidste indlæg vist sig at holde stik. Sofie er i hvert fald lige taget til 2044 for at befri Dixie. Om de ender med at decideret ødelægge gyroen er jeg ikke helt sikker på, men de stopper i hvert fald med tidsrejseriet. Undervejs her i december har der været diverse diskussioner om, hvem de forskellige fremtidspersoner er. Der har været bred enighed om, at Agent Sort er Sofie. Hvilket allerede har vist sig at være rigtigt, og Sofie har selvfølgelig ikke lyst til at ende sådan, så aktion befri Dixie er sat i gang. De største spekulationer har dog været om Sølvræven, som bogstaveligt talt også er vist som en nøglefigur. Hvem er han? En af teorierne går på, at han er en fremtidig Dixie. Det kan jeg nu ikke få til at passe med det, der er blevet sagt. Specielt scenen hvor Dixie opsøger Sølvræven i fængslet....