Gå videre til hovedindholdet

Chocolate Chip Cookies


New York Times havde her til sommer en artikel om, hvordan man laver den perfekte chocolate chip cookie. Der var selvfølgelig også en tilhørende opskrift, og da jeg blev sat til at bage kage til den årlige familieudflugt, så blev jeg jo simpelthen nødt til at afprøve den. Så her kommer opskriften i en dansk udgave. Til sidst har jeg tilføjet et par kommentarer om mine erfaringer med projektet.

Chocolate Chip Cookies
Opskriften giver 28 cookies på 12 cm i diameter (ja de er store, hvilket er nødvendigt hvis man vil have dem crunchy i kanten og bløde i midten, som de skal være i følge amerikanerne)

11½ dl mel
2 tsk natron
2 tsk bagepulver
2 tsk groft salt
425 g smør
4½ dl brun farin
3½ dl sukker
3 æg
3 spsk vanillesukker
400 g hakket chokolade
200 g hakkede nødder

Bland mel, natron, bagepulver og salt i en skål.
I en anden skål mixes smør, farin, sukker og vanillesukker med elpisker (brug dejkrogene).
Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt mellem hver.
Tilsæt de tørre ingredienser og pisk til det er blevet en samlet dej.
Rør chokolade og nødder i, gerne med håndkraft så det ikke går i stykker.

Put vita wrap ned om dejen og stil den i køleskabet mindst 36 timer. Det skulle give dem en bedre smag. Kan holde sig i køleskabet op til 72 timer, så man kan evt. bage dem af flere omgange.

Når de skal bages tændes ovnen på 175 gr.
Sæt 6 (der er kun plads til 6 cookies pr plade) 1 dl store kugler dej på en plade med bagepapir og tryk dem lidt flade. Drys evt med lidt ekstra groft havsalt.
Bages i 18-20 min ved 175 gr på øverste rille.
Når de tages ud flyttes bagepapiret med cookies over på en rist og afkøler i 10 min, og bagefter flyttes cookies over på en rist alene til yderligere afkøling. Spises lune.

Mine erfaringer:
I følge opskriften skulle der meget mere chokolade i og ingen nødder. Jeg tillod mig at ændre lidt på det, og der var rigeligt af fyld.
Min ovn er i den lidt mindre ende, hvad pladestørrelse angår, så der kunne kun lige præcis være 6 cookies, og de fleste af dem blev en anelse for tykke. Jeg vil mene, at man sagtens kan "nøjes" med at bruge 3/4 dl dej pr cookie, og stadig få dem op på en diameter på de 12 cm.
Det der med at drysse dem med ekstra salt kunne jeg ikke rigtig se fidusen i -jeg synes de smagte ens med og uden ekstra salt, så det kan sagtens udelades.
De behøver heller ikke at blive spist mens de er lune -jeg kunne faktisk bedre lide dem helt afkølet.
Portionen blev lige i overkanten, og specielt hvis man "nøjes" med at lave cookies på 3/4 dl dej, så vil jeg nok anbefale, at man laver en ½ portion -der er garanteret rigeligt.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Tale, ikke snakke?

Jeg stod tidligt op i morges og læste derfor dagens Politiken grundigt over et Hopperkrus kaffe (mit favorit krus på ca. 4,5 dl og med Hoppers Nighthawk udenpå -deraf navnet). En af mine absolutte favoritter i den danske anmelderstand Kim Skotte havde været til koncert med Peter Sommer. Jeg var ikke nået langt ind i anmeldelsen, før jeg faldt over følgende formulering om sangen Valby Bakke: "et solidt radiohit med sin lune jydekrog af en sang om at tale, ikke snakke." De fleste der har hørt sangen ved, at det ikke lige er det, Peter Sommer synger. I sangen hedder det: "at snakke, ikke tale bare snakke, som man gør det vest for Valby Bakke." Nu har jeg stor tiltro til Kim Skotte, så jeg begyndte jo straks at spekulere på, om det var en fejl eller om det var helt bevidst, at han havde vendt teksten om i anmeldelsen. Efter et par timers spekuleren, bestemte jeg mig for at skrive en mail til Skotte og spørge ham. Og den lød som følger: Kære Kim Skotte Jeg har nu brugt ...

Sygemad -Hyldebærsuppe med kold risengrød

Jeg har været mere eller mindre syg i lidt over en uges tid -hoster, har ondt i halsen og er træt. Når jeg er syg eller har ondt i halsen sætter det sig på mine smagsløg. Der hvor det bliver mest tydeligt for mig er, at jeg mister lysten til kaffe, og mælk kan jeg overhovedet ikke have. Til gengæld bliver jeg storbruger af solbær saftevand, varm kakao og te. Dertil kommer selvfølgelig en mængde bolsjer og lakridser til halsen. Maden består typisk af suppe i mit tilfælde typisk nudelsuppe eller en hjemmelavet karrysuppe, ristet brød, pizza og toast. Det er som regel hvad jeg kan overskue. For en af de største ulemper ved at bo alene er, at der ikke er nogen til at handle og lave mad til en, når man er syg. Da jeg boede hjemme hos far og mor, fik den syge altid lov til at bestemme, hvad aftensmaden skulle stå på. Det betød også ofte suppe, som regel dog af den gode gammeldags slags, men der kunne også sagtens snige sig lasagne eller andet med på sygemenuen. Men må ærligt ind...

Lidt flere Tidsrejsen spekulationer

Der er desværre kun to afsnit tilbage af årets julekalender Tidsrejsen, og jeg har her på falderebet lige et par sidste spekulationer, inden vi får slutningen. Indtil videre har mit sidste indlæg vist sig at holde stik. Sofie er i hvert fald lige taget til 2044 for at befri Dixie. Om de ender med at decideret ødelægge gyroen er jeg ikke helt sikker på, men de stopper i hvert fald med tidsrejseriet. Undervejs her i december har der været diverse diskussioner om, hvem de forskellige fremtidspersoner er. Der har været bred enighed om, at Agent Sort er Sofie. Hvilket allerede har vist sig at være rigtigt, og Sofie har selvfølgelig ikke lyst til at ende sådan, så aktion befri Dixie er sat i gang. De største spekulationer har dog været om Sølvræven, som bogstaveligt talt også er vist som en nøglefigur. Hvem er han? En af teorierne går på, at han er en fremtidig Dixie. Det kan jeg nu ikke få til at passe med det, der er blevet sagt. Specielt scenen hvor Dixie opsøger Sølvræven i fængslet....