
New York Times havde her til sommer en artikel om, hvordan man laver den perfekte chocolate chip cookie. Der var selvfølgelig også en tilhørende opskrift, og da jeg blev sat til at bage kage til den årlige familieudflugt, så blev jeg jo simpelthen nødt til at afprøve den. Så her kommer opskriften i en dansk udgave. Til sidst har jeg tilføjet et par kommentarer om mine erfaringer med projektet.
Chocolate Chip Cookies
Opskriften giver 28 cookies på 12 cm i diameter (ja de er store, hvilket er nødvendigt hvis man vil have dem crunchy i kanten og bløde i midten, som de skal være i følge amerikanerne)
11½ dl mel
2 tsk natron
2 tsk bagepulver
2 tsk groft salt
425 g smør
4½ dl brun farin
3½ dl sukker
3 æg
3 spsk vanillesukker
400 g hakket chokolade
200 g hakkede nødder
Bland mel, natron, bagepulver og salt i en skål.
I en anden skål mixes smør, farin, sukker og vanillesukker med elpisker (brug dejkrogene).
Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt mellem hver.
Tilsæt de tørre ingredienser og pisk til det er blevet en samlet dej.
Rør chokolade og nødder i, gerne med håndkraft så det ikke går i stykker.
Put vita wrap ned om dejen og stil den i køleskabet mindst 36 timer. Det skulle give dem en bedre smag. Kan holde sig i køleskabet op til 72 timer, så man kan evt. bage dem af flere omgange.
Når de skal bages tændes ovnen på 175 gr.
Sæt 6 (der er kun plads til 6 cookies pr plade) 1 dl store kugler dej på en plade med bagepapir og tryk dem lidt flade. Drys evt med lidt ekstra groft havsalt.
Bages i 18-20 min ved 175 gr på øverste rille.
Når de tages ud flyttes bagepapiret med cookies over på en rist og afkøler i 10 min, og bagefter flyttes cookies over på en rist alene til yderligere afkøling. Spises lune.
Mine erfaringer:
I følge opskriften skulle der meget mere chokolade i og ingen nødder. Jeg tillod mig at ændre lidt på det, og der var rigeligt af fyld.
Min ovn er i den lidt mindre ende, hvad pladestørrelse angår, så der kunne kun lige præcis være 6 cookies, og de fleste af dem blev en anelse for tykke. Jeg vil mene, at man sagtens kan "nøjes" med at bruge 3/4 dl dej pr cookie, og stadig få dem op på en diameter på de 12 cm.
Det der med at drysse dem med ekstra salt kunne jeg ikke rigtig se fidusen i -jeg synes de smagte ens med og uden ekstra salt, så det kan sagtens udelades.
De behøver heller ikke at blive spist mens de er lune -jeg kunne faktisk bedre lide dem helt afkølet.
Portionen blev lige i overkanten, og specielt hvis man "nøjes" med at lave cookies på 3/4 dl dej, så vil jeg nok anbefale, at man laver en ½ portion -der er garanteret rigeligt.
Kommentarer